Національна громадянська інтеграційна ініціатива

Поради щодо вибору органічної косметики


Сьогодні здоровий образ життя є актуальною тенденцією в усьому світі. Правильна їжа, щоденні заняття спортом, тепер ми навіть віддаємо перевагу упаковкам, які йдуть на повторне використання та не шкодять довкіллю. Саме тому мільйони жінок в усьому світі обирають для себе не тільки найбільш якісну косметику, а ще і натуральну. Ми вирішили дати Вам кілька порад, як не попастися в лапи винахідливих підприємців та серед великого асортименту обрати саме натуральну косметику.


По-перше, треба мати на увазі, що далеко не вся косметика із написом «organic»  бо «натуральна» насправді виготовлена без жодних хімікатів. Також така косметика не повинна містити продуктів нафтопереробки, консервантів, силікону, гліколю та барвників.

Уважно розглядайте упаковку (вона не така яскрава, як у інших), все тому, що при її виробництві  використовується мінімум фарби,  а сама сировина є  вторинною. Слід зазначити, що більшість виробників органічної косметики навіть не друкують листи-вкладиші, інструкція подається з внутрішньої сторони упаковки.

Отже, якщо Ви вже купили нібито органічну косметику, то не забудьте перевірити її вже при використанні. Відкривши флакон, обов’язково понюхайте засіб – запах має бути трав’янистий, а колір білий чи прозорий. При використанні зауважте, що косметика не має пінитися.
Зверніть увагу на наші поради та оберіть найкраще для себе!

Що безпечніше: органічна косметика чи та, що використовується із синтетичними добавками?

На жаль, на це питанні не можна дати однозначну відповідь. Те, що органічна косметика містить виключно рослинні складові, не забезпечує їй абсолютної безпеки. Наприклад, багато рослин, навіть якщо вони вирощені без хімікатів, містять у собі речовини, що можуть бути токсичними або алергенами. Компанії, що виготовляють таку косметику мають обов’язок гарантувати, що їхні засоби та  інгредієнти безпечні для постійного використання. Тож головна проблема сьогодні – це індивідуальна реакція людини. Перед тим як купувати косметику (особливо людям із чутливою шкірою та алергікам ) нанесіть невелику кількість засобу на зап’ястя та внутрішній згин ліктя. Слідкувати за реакцією слід не менше доби. Якщо нічого не сталося, то сміливо йдіть до магазину та купуйте! Треба бути готовим, що ефект від природних складових не буде таким само швидким, як від хімії. Також існує думка, що органічна косметика діє тільки на відносно здорову шкіру та не здатна вилікувати такі проблеми як целюліт та глибокі зморшки. Тому перш ніж купувати, проконсультуйтеся із лікарем.

Косметичні лейбли: чи «натуральне» є натуральним?

Косметичне маркування не так само врегульовано в нашій країні як маркування їжі. Абсолютно легально для косметичної компанії є напис на упаковці шампуню «натуральній», якщо в ньому міститься синтетичний ароматизатор алое. Проте саме запах алое буде натуральним.  Тай інші назви «містить натуральний» чи «екологічний» не значать нічого конкретного.

Більшою довірою користується назва «органічний». В світі існують кілька офіційних організацій, що займаються сертифікацією органічних виробів. Проте вони сповідують різні стандарти та досить часто не зрозуміло, на скільки їм можна довіряти. Наприклад, організація Ecocent дає гарантію органічності засобам, які містять нафтохімікати та діоксини. Наприклад, у Сполучених Штатах існую Департамент Агрокультури (USDA), що суворо регламентує ці стандарти. Якщо на косметичному засобі зазначено «USDA Organic» , то можна бути певним , що речовина виготовлена без хімічного втручання. На жаль, в нашій країні не існує жодного органу, який би регулював косметичне маркування.

На ринку існує безліч брендів, які насправді є натуральними. Та для того щоб їх відшукати треба бути більш прискіпливим. А також завжди існує можливість зробити найбезпечнішу та найкращу органічну косметику в себе вдома.

«Натуральні» складові

Якщо не заглядати в спеціалізовані магазини органічної косметики, то Вам буде досить важко визначити, де косметика більш-менш натуральна, а де використовується вся таблиця Мендєлєєва. Тож, нижче ми наводимо список деяких складників, що мають бути відсутні в органічній косметиці.

1.     Діадозолідитил – найбільш використовувана хімічна добавка. На упаковці Винайдете його під назвою Гермал ІІ та Гермал 115, який виділяє формальдегіди вже при температурі 10С. ця речовина є дуже токсичною.

2.     Метил, пропил, бутил та етал парабен – використовуються як речовини, що уповільнюють хімічні реакції та продовжують життя косметичним засобам. Тож якщо Ваш улюблений крем стоїть на поличці вже роки зо три та не псується – негайно викінчіть його, він переповнений хімікатами.  Справжня органічна косметика зберігається не більше року.

3.     Пропен гліколь – в ідеалі це овочевий гліцерин, змішаний із зерновим алкоголем, обидва компоненти натуральні. Проте зазвичай це синтетично виготовлена сировина для косметики, що використовується як зволожувач.

4.     Содіум лаурил сульфат – синтетична добавка, що використовується в шампунях через її миючі та пінобудівні  властивості. Ця речовина може викликати подразнення очей, сип на шкірі, випадіння волосся та інші алергічні реакції. Ця речовина є псевдо натуральною косметикою, а маркується як «вироблено з кокосу».

5.     Синтетичні барвники. Барвники використовуються для того, щоб зробити косметику привабливішою. Такі речовини позначаються як FDSC ЧИ DSC та номер кольору. Наприклад, DSC червоний N 8. Існує думка, що синтетичні барвники викликають рак. Тож не купуйте косметику , у складі якої є ці речовини.

6.  Синтетичні ароматизатори. Такі аромати можуть містити понад 200 складових. На жаль, не має можливості дізнатися, які саме хімічні сполуки в них наявні. Проте відомо, що вони викликають головні болі, паморочення, пігментацію шкіри, рвоту тощо.

Треба сказати, що слід дуже уважно ставитися до складу того, що Ви купуєте, і це стосується не тільки косметики. Якщо Ваш шампунь яскраво синій чи зелений, напевно в ньому є барвники. Ваша алергія раптово зникла? Швидше за все Ви просто перестали користуватися засобом із алергенними речовинами.


0 коммент.:

Отправить комментарий