Національна громадянська інтеграційна ініціатива

Для втілення як глобальних, так і локальних проектів із збереження екології потрібне фінансування. Будь-які нововведення, спрямовані на енергозбереження апріорі стануть прибутковими, але без фінансового старту втілювати ідеї неможливо. 

Розуміючи фінансове підґрунтя збереження екології та природних ресурсів у 1990 році Данія, Ісландія, Норвегія, Фінляндія та Швеція створили Північну екологічну фінансову корпорацію (НЕФКО), яка фінансово підтримує еко-проекти Центральної і Східної Європи. Пріоритетними напрямками фінансування є «скорочення викидів парникових газів, покращення стану Балтійського моря, зниження забруднення зовнішнього середовища токсичними речовинами».
Підтримка екологічних ініціатив повністю доступна для українських компаній. Це доводить досвід невеликої фабрики з виробництва печива в с. Старий Яричів, яка займає лише 2,1 % ринку печива в Україні. Як результат співпраці із НЕФКО, фабрика замінила застарілу лінію виробництва (150 газових горілок) енергоефективним обладнанням. Завдяки переоснащенню ліній Яричівська фабрика зменшить використання природного газу приблизно на 230 тис. м3, що зекономить 69 тис. євро. Викиди ж вуглекислого газу зменшаться на 437 т/рік, а окисів азоту – на 3,5 т/рік.
Фінансування проекту відбувалося відповідно до  програми НЕФКО «Чисте виробництво», за якою пільгові кредити надаються в розмірі до 350 тис. євро або до 90% інвестиційних затрат.

За матеріалами http://www.nefco.org

0 коммент.:

Отправить комментарий