Національна громадянська інтеграційна ініціатива

Біопаливо успішно використовується в Україні

У всьому світі використання альтернативних джерел енергії – ознака прогресу. В Україні до цього питання звертаються від безвиході. Задумуватися про альтернативні джерела енергії сьогодні змушує 2 фактори. По-перше, нас небезпідставно лякають обмеженістю природних ресурсів. Проте це стратегічна  проблема майбутнього, яку досить часто просто ігнорують. А от другий фактор, який повсякденно впливає на успішність бізнесу – це подорожчання палива на світовому ринку.

Науково-технічний центр «Біомаса» як альтернативу пропонує використовувати біопаливо,  яке може стати якісним замінником природних ресурсів. Поняття “біопаливо” зазвичай розуміють як рідкі біодизель, біоетанол, проте фахівці сюди відносять відходи деревини, солому, тверді побутові відходи, біогаз, який можна виробляти з гною та посліду.

Сьогодні в Україні вже є заклади та установи, які на повну потужність використовують потенціал такого палива. Що правда досить неочікуваним є вибір сировини, проте ефективність виправдовує абсолютно усе.

Перший приклад новаторства ми знайдемо в школі села Стави Кагарлицького району. Село досі не газифіковане, а опалювальна система приміщення ремонту вже не підлягає. Грошей на нову систему опалення в державі немає. Єдине, що запропонували – встановити котел, який опалюється соломою. На сьогодні школа абсолютно забезпечена теплом.

Такий котел експериментальний, проте не єдиний у своєму роді. Зокрема, в агрофірмі “Дім”, що в с.Дрозди Білоцерківського району, ще у 2001 році встановлено соломоспалювальний котел періодичної дії для тюкованої соломи. Наразі цей котел забезпечує теплопостачання Будинку культури, школи, дитячого садка, адміністративних приміщень та чотирьох двоповерхових будинків, приєднаних до централізованої теплової мережі.

За словами інженера НТЦ “Біомаса” Сергія Чаплигіна цей котел призначений для спалювання середніх тюків соломи. Подібні котли мають найбільше поширення й широко застосовуються в комунальних підприємствах європейських країн. Горіння соломи триває кілька годин в залежності від розміру і кількості завантажених тюків. За цей час тепло, що виділяється, акумулюється у водяному баці-акумуляторі, що входить до контуру котла. Через проміжний теплообмінник тепло передається у мережу. В залежності від зовнішнього навантаження системи опалення чи системи гарячого водопостачання надлишкове тепло, що виділяється під час горіння соломи, збирається в баці-акумуляторі. Такий принцип дозволяє використовувати накопичене тепло ще довго після того, як горіння палива завершилося.
 
Нині науково-технічний центр «Біомаса» розробив та розпочав виробництво котлів потужністю 350 кВт для спалювання круглих та прямокутних тюків. Ведеться розробка котлів потужністю 250, 500 та 1000 кВт для серійного виробництва машинобудівними підприємствами Київської області.

Через те, що солома як біопаливо тільки починає використовуватися, з’являється кілька проблем, які цілком можна вирішити. По-перше, такі спресовані тюки потрібно правильно зберігати, щоб вологість не перевищувала показника в 20-25%. По-друге, солома використовується ще, як мінімум, у двох сферах: у тваринництві (корм  та настели) та в аграрній сфері (у зв’язку з подорожчанням мінеральних добрив солома залишається одним із засобів живлення ґрунту).

Проте сьогодні надлишок соломи становить приблизно 80% , що відкриває реальні перспективи використання такої сировини як альтернативного біопалива. 


0 коммент.:

Отправить комментарий